Weekendowe bułki 

Weekendowy sposób na nudę w kuchni

 

Jaki jest mój sposób na weekend ? Oczywiście to zależy od nastroju, pory roku
i mojej kreatywności. Założenie jest jedno – ma być przyjemnie ! To zwykle przez weekend ładujemy akumulatorki na następny tydzień, dlatego dbam o to, by weekend był naprawdę samą przyjemnością.

 

Mój blog raczej nie jest blogiem kulinarnym, ale stwierdziłam, że wpisuje się
w ideę świadomego życia, czyli o przyjemnościach też powinnam tu pisać. Zwłaszcza jeśli te przyjemności są zdrowe, rozwijające i smaczne.

 

Tym razem podzielę się z Tobą moimi przepisami na bułeczki. Od jakiegoś czasu chciałabym wyrzucić z mojej diety gluten , nie jestem uczulona na niego, ale zauważyłam gorsze samopoczucie. Ciężko jednak tak całkowicie wyeliminować coś, co jadło się przez kilkanaście lat. Postanowiłam, więc ograniczyć używanie mąki pszennej. I tak nie używam jej praktycznie wcale, jeśli już dodam do czegoś to typ 650. Dlatego od dawna u mnie w kuchni trwa eksperymentalne mieszanie mąk. Powstają naprawdę ciekawe smaki :)

 

Poniżej jednak moje dwa ulubione przepisy na bułeczki razowe i orkiszowe – na zdrowie.

 

 

28 stycznia 2019

Siła Kobiecego Sukcesu 

ZOBACZ DZIENNIK WYZWAŃ​​​​​​​

08 października 2017
Czym jest stres? Nie będę przytaczać definicji stresu, gdyż czym on jest większość z nas wie. Często gdy mowa jest o stresie, na myśli mamy sytuacje, które powstają na skutek

ZOBACZ POPRZEDNI ARTYKUŁ

INSTAGRAM

ZOBACZ KURS PEWNOŚCI SIEBIE

Fot. Bułki razowe.

Fot. Bułki orkiszowe

1 przepis – bułki razowe

Bułki są odrobinę twardsze niże te pszenne.

 

225 g mąki razowej

pół łyżeczki soli

25 g masła roztopionego lub oliwy

15 g drożdży świeżych

szczypta cukru

około 150 ml letniego mleka ewentualnie wody

 

Najpierw robię rozczyn, czyli mieszam drożdże z odrobiną cukru i mleka letniego czy wody.

 

Resztę składników łączę ze sobą, dodaje rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam do urośnięcia na 30 min, po tym czasie formuje kulki i wstawiam do piekarnika na około 20 min, piekę w temperaturze 220 ºC. Bez termoobiegu.

2 przepis – bułki orkiszowo – żytnie  

To są moje ukochane bułki, puszyste i delikatne.

 

100 g mąki żytniej 1400 – 1850 typ

400 g mąki orkiszowej typ 700

1 łyżeczka soli

220 g ciepłej wody lub mleka

40 g oliwy

40 g świeżych drożdży

1 szczypta cukru

 

Najpierw robię rozczyn, czyli mieszam drożdże z odrobiną cukru i mleka letniego czy wody.

 

Resztę składników łączę ze sobą, dodaje rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam do urośnięcia na 30 min, po tym czasie formuje kulki i wstawiam do piekarnika na około 30 min, piekę w temperaturze 200 ºC. Bez termoobiegu.

Sposób na weekend z bułkami 

2018 © Dominika Bury.

Wszystkie prawa pilnie strzeżone. 

Polityka prywatności